Įvairios galimybės lauko apšvietimui

Sąmoningas lauko apšvietimo planavimas atlieka svarbų vaidmenį kurdami namų aplinką. Yra begalinės galimybės ir pasirinkimai, ir norint geriau orientuotis šiame lauke, mes sudarėme nedidelį apžvalgą. Čia pateikiame paprasčiausius sprendimus, kuriuos kiekvienas gali įrengti pats. Tačiau jei jums reikia pagalbos kuriant sudėtingesnį ir ypatingesnį apšvietimo sprendimą, mūsų konsultantai mielai aptars jūsų norus ir poreikius bei pasiūlys tinkamus sprendimus.

Kur pradėti planuoti lauko apšvietimą?

Pirmiausia turėtumėte nubrėžti situaciją savo namuose, kad galėtumėte nustatyti vietoves, kurias norite apšviesti. Taip pat būtų gerai klasifikuoti vietovių standartinį naudojimą – ar šviestuvas turi tik praktinį tikslą, pavyzdžiui, apšviesti pėsčiųjų taką ir durų priekį, ar jis gali turėti dekoratyvinę funkciją, pavyzdžiui, apšviesti sodą ar fasadą. Jei namo aplinkoje yra vietų, kuriose norite praleisti malonų laiką netgi po saulėlydžio, būtų gerai žinoti, kokioje atmosferoje sukuriamas šviesos apšvietimas, kokios veiklos ten vyksta, kiek šviesos jos reikalauja ir t. t. Be to, svarbu, kad lauko apšvietimas atitiktų jūsų namų ir sodo bendrąją charakteristiką. Didelę įtaką daro tai, ar planuojate apšvietimą funkcinei ir moderniai privačiai sodybai ar laiko nepriklausomai atnaujintam kaimo namui – abiem atvejais yra daug tinkamų variantų. Esami šviestuvai neturėtų kelti konfliktų su naujais. Apskritai, taikoma taisyklė „mažiau yra daugiau“, taip pat ir planuojant apšvietimo sprendimą, iš pradžių reikėtų priimti teisingus sprendimus, kad skirtingi šviesos tipai sudarytų harmoningą visumą.

Namai ir fasadas

Apšviestinant namo priekį ir fasadą, svarbu užtikrinti, kad apšvietimas nepradėtų trukdyti. Akcentiniai šviestuvai, įrengti netinkamu aukščiu arba stulpiniai šviestuvai, įrengti po langais, gali sukelti nereikalingą šviesos taršą. Fasado apšvietimo atveju gerą sprendimą sudaro šviestuvai, kurie paskirsto šviesos spindulius vertikaliai. Tiek viršutinio, tiek apatinio šviesos paskirstymo šviestuvai tinkami šiai paskirčiai, šviestuvai, kurie lygiai paskirsto šviesos spindulius į viršų ir į apačią arba vietoj to šviečia šviesą kaip švelnų ratą ant paviršiaus. Taip pat yra šviestuvų, galinčių reguliuoti šviesos spindulių kryptį ir plotį pagal norimą. Fasado apšvietimui rekomenduojame pasirinkti sienos šviestuvus su kuklia konstrukcija ir uždengtu šviesos šaltiniu.

Sodo apšvietimas

Įteikti šviestuvai yra ypatingai tinkami apšviesti pėsčiųjų takus, laiptus, dalį sodo sienos ar augaliją šalia jos.
Daugelis įteiktų šviestuvų taip pat turi vadinamųjų pigesnių alternatyvų mūsų produktų asortimente, kurie savo funkcionalumu ar galimybėmis nenusileidžia gerai žinomų prekių ženklų produktams. Atsižvelgiant į šiek tiek specialios dizaino šviestuvus, kurie yra kaip kriaušių pyrago lukštai, taip vadinami paslėpti šviestuvai yra tie, kurie gali lemti namų lauko apšvietimo projekto biudžeto sėkmę. Įvairių įteiktų lauko šviestuvų ir LED sprendimų dizainas nėra skirtas išsiskirti, o kaina šių šviestuvų tipams yra įvairesnė – nuo kelių dešimčių iki kelių šimtų eurų.
Planuojant biudžetą, verta įtraukti galimą išorinę pagalbą – pavyzdžiui, įvairiems įteiktiems šviestuvams reikia pasiruošimo darbų ir, priklausomai nuo pirkėjo įgūdžių, taip pat pagalbos montuojant juos.
Nešiojami lauko šviestuvai tinkami apšviesti minkštos žemės plotus, kuriems suteikiama galimybė pertvarkyti sodą ar lauko erdvę pagal situaciją ir sezoną. Sodo bendra išvaizda ir jo panaudojimas labai priklauso nuo metų laikų, todėl lankstumas labai vertinamas. Pavyzdžiui, tais pačiais apšvietimo elementais galima pabrėžti žolynų žydėjimą vasarą ir visžalius krūmus žiemą.

Lauko erdvė kaip gyvenamoji patalpa

Kiek ilga ar trumpa bebūtų mūsų vasara, sodo entuziastas nori ją kuo geriau išnaudoti. Tai reiškia, kad balkonai, terasos ir įrengtos sodo erdvės turi būti suprojektuotos kaip jaukios poilsio zonos, kurios būtų kuo patogesnės ir į kurią norėtųsi sugrįžti net po saulėlydžio. Gana daug gerai žinomų šviestuvų gamintojų pasirinko naują kryptį kurdami lauko šviestuvus, projektuodami juos panašiai į populiarius vidaus šviestuvus. Tai suteikia šviestuvui daugiabriaunę funkcionalumą – vasaros pabaigoje šviestuvas taip pat gali būti puikiai naudojamas gyvenamosios patalpos šviestuvu.
Mažesnėse lauko erdvėse galite naudoti šviestuvus, kurie taip pat atlieka baldų funkciją – pavyzdžiui, nešiojamus lauko šviestuvus, kurie gali būti naudojami kaip gėlių vazonų stovas arba mažas patiekalų stalas, arba šviestuvus, kurie taip pat atlieka sėdėjimo vietos funkciją.

Efektiniai šviesos kamuoliai ir apšviesti gėlių lėkštės

Labai maloni atmosferą sukuria skirtingo dydžio šviesos kamuoliai arba apšviesti gėlių vazonai, skirti naudoti lauke. Šviesos kamuolius sudėkite mažose grupėse ant terasos arba jūsų sodo jaukiame sėdėjimo kampelyje. Jie turi dekoratyvinį efektą net tuomet, kai nesvyti. Šviesos kamuoliai yra įvairių natūralių atspalvių ir tekstūrų, juos lengva įrengti ir priežiūra taip pat paprasta.

Daugiamečiai augalai, pasodinti į apšviestus gėlių vazonus, turėtų būti persodinami rudenį ir pakeičiami kažkuo šaltakraujiškesniu žiemai, pvz., verčiu arba erika. Kompozicijos, sukurtos iš džiovintų žolių, taip pat atrodo labai efektingai.

SVARBU! Perkant lauko šviestuvą, svarbu atkreipti dėmesį į jo IP numerį – jis turėtų būti 44 arba didesnis. Tiesioginiame kontakte su vandeniu esančių lauko šviestuvų IP turėtų būti 67 arba didesnis. Perkant šviestuvams tinkamas šviesos šaltinius, verta išsiaiškinti šviestuvo techninius duomenis prieš jo įsigijimą, kurie daugumoje atvejų taip pat apima informaciją apie šviestuvui tinkamus šviesos šaltinius.
Jei turite idėją dėl savo namų apšvietimo projekto dizaino, būtinai susisiekite su mūsų konsultantais, ir mes galime padėti jums tai įgyvendinti – info@sviestuvai24.lt