Kas yra šviesos spalvos temperatūra ir kaip ją naudoti?

Šviesa vaidina svarbų vaidmenį mūsų kasdieniniame gyvenime, įtakodama nuotaiką, produktyvumą ir bendrą gerovę. Viena iš šviesos savybių, kuri dažnai yra paminima, yra jos spalvinė temperatūra, kuri nustato šviesos šilumą ar šaltumą. Čia mes nagrinėsime skirtingas šviesos temperatūras ir kaip harmonizuoti jas namuose, siekiant sukurti malonią ir funkcionalią aplinką. Nuotraukos ir turinys: Faro Barcelona

Spalvos temperatūra nėra susijusi tik su LED lemputėmis, tai platesnis terminas, naudojamas apibūdinti šviesos toną, išspindinamą šviesos šaltinio – nuo šaltų iki šiltų atspalvių.

LED lemputės suteikia galimybę kurti apšvietimo sprendimus su skirtingais spalvų tonais, taip pakeičiant apšviestojo ploto atmosferą ir netgi formų suvokimą.

KAS TIKSLIAI YRA SPALVOS TEMPERATŪRA?
Spalvos temperatūra yra vertė, matuojama Kelvino laipsniais (K), kuri apytiksliai nustato, ar šviesa yra šalta, neutrali ar šilta. Kai šviesos šaltinis šyla, jis išspinduliuoja skirtingus šviesos tipus priklausomai nuo temperatūros, todėl gaunama arba šalta, arba šilta šviesa. Kombinuojant skirtingas chemines medžiagas, įmanoma pagaminti LED lempas su tam tikra spalvos temperatura. LED šviesos nekeičia ar nesugadina apšviestų objektų, nes jos nešvindo ultravioletinio arba infraraudonojo spinduliavimo, kaip fluorescencinės lempos.
SPALVOS TEMPERATŪRAS GALIMA SUSKIRSTYTI Į TRIS KATEGORIJAS – ŠALTI, NEUTRALŪS IR ŠILTI.

Šalta Šviesa (daugiau nei 4000K)

Ši šviesa turi mėlyną atspalvį ir suteikia ryškesnį šviesą. Todėl ši spalvos temperatūra daugiausia naudojama darbo aplinkose, tokiose kaip biurai, medicinos įstaigos ir kiti erdvės, kuriose reikalingas ryškus užduočių apšvietimas. Svarbu atsargiai padėti šaltos spalvos temperatūros LED lemputes, kad išvengtumėte šviečiančiųjų dėmių ir diskomforto.

Neutrali Šviesa (nuo 2700K iki 4000K)

Šios spalvos temperatūros tipas tinkamas prekybai, galerijoms ir muziejams, nes neutrali šviesa nekraipo apšviestų objektų tonų ir formų.

Šilta Šviesa (2700K ar mažiau)

Šilta spalvos temperatūra dominuoja geltonais atspalviais. LED šviesos šioje kategorijoje sukuria jaukią, patogią ir atsipalaidavusią atmosferą, todėl dažniausiai naudojamos namuose, ypač vietose skirtose poilsiui ir laisvalaikiui.

KAIP PROJEKTUOTI PATALPĄ NAUDOJANT SPALVOS TEMPERATŪRAS

Norint žinoti, kaip taikyti LED spalvos temperatūrą aplinkai ir pasiekti norimą atmosferą, pirmiausia reikia nustatyti apšviestos erdvės pagrindinę funkciją ir jose atliekamas veiklas. Spalvos temperatūros gali sukurti tiek atsipalaidavusią ir ramybę teikiančią aplinką, kur žmonės gali jaustis patogiai, tiek erdves, kuriose apšvietimas skatina koncentraciją ir yra stimuliuojantis – pavyzdžiui, klinikose ar bibliotekose.

Dėl to, priklausomai nuo to, ar norite apšviesti verslo plotą, biurą, priėmimo erdvę ar viešbučio fojė, turėtumėte pasirinkti skirtingas spalvos temperatūras. Šilta šviesa taip pat gali pabrėžti architektūrinius elementus ar dekoratyvinius objektus patalpoje. Priešingai, neutrali šviesa nesistengia pabrėžti reljefo, bet siūlo aiškesnį vaizdą, sumažindama kontrastus, todėl ji yra geriausias pasirinkimas vietose, kur matomumas yra svarbus ar kur reikia skatinti veiklą, pavyzdžiui, apsipirkimo metu. Pavyzdžiui, neutrali šviesa naudojama mokyklos klasėse.

Jei tikslas yra išryškinti patalpos reljefą, taip pat turėtų būti naudojama akcentuota apšvietimas, ir šiuo atveju spalvos temperatūros pasirinkimas priklauso nuo apšviesto objekto spalvos tono. Pavyzdžiui, norint išryškinti skulptūras su šiltomis spalvomis, turėtų būti naudojama 2700K spalvos temperatūra, o skulptūras iš šaltų akmenų tonų reikalautų temperatūros nuo 3000K iki 4000K. LED lemputės turėtų būti strategiškai įrengtos, norint sukurti šešėlius, jei pageidaujama, ir dar labiau pabrėžti apšviestus elementus ar sienos skyrius.

Taip pat svarbu atsižvelgti į sienų, grindų, baldų spalvą ir kt., Kad LED spalvos temperatūra ir patalpose naudojamos spalvos papildytų viena kitą.

Įgudus naudojant skirtingas spalvos temperatūras patalpoje, netgi gali prastą erdvę pavirsti unikalia ir skatinti planuotas veiklas. Skirtingos spalvos temperatūros gali sukurti vizualinius efektus, kurie prideda arba sumažina erdvę.

SPALVOS TEMPERATŪRŲ KOMBINAVIMAS
LED spalvos temperatūra, naudojama patalpoje, ne visada turi būti vienoda. Skirtingų temperatūrų derinimas ypatingai gerai veikia daugiafunkcėse erdvėse, kur šiltų ir šaltų šviesos derinimas tam tikrose vietose gali sukurti puikią atmosferą. Toks kintamumas gali būti ypač naudingas vietose, tokiose kaip kavinės, restoranai, prekybos centrai ir pan., Kur šviesos perduodami pojūčiai gali įtakoti žmonių veiklą.

Jei norite sukurti erdves, kuriose šviesos temperatūros buvo protingai naudojamos, mūsų konsultantai su džiaugsmu jums padės pasirinkti tinkamas šviesas ir šviesos šaltinius.